PROJECT | The Block – new build        COMPLETED | 2003

WINNER | The Royal Australian Institute of Architects | People’s Choice Award 2004

SHORTLISTED | The Royal Australian Institute of Architects | Single Residential 2004

The property borders on a National Park in the Serpentine region. The ground falls steeply to the west and
south while clumps of jarrah trees and granite outcrop litter the site, forming a dramatic landscape



The house is situated on a natural clearing on the west face
of a hill which provides extensive views across the region


The client’s were interested in large spaces which could be used for entertaining. As a result,
Sam Teoh Architects designed a series of pavilions which reduces the mass of the building
and minimises visual and physical impact on the site



Mature jarrah trees shield the home from the road, giving the house natural privacy


A swimming pool with a diminishing edge provides an awe inspiring experience


The outdoor pavilion entertainment deck makes the most of the breathtaking views


The long lineal planning by Sam Teoh Architects maximises views from the house


Country comfort with sophistication was what the clients were looking for as they desired a home which
would fit into their image of the ‘Rural Australian House’ but with a different twist


The resulting design by Sam Teoh Architects includes warm earthy tones and dark timber to create a
warm and inviting entertaining area


The limited colour palette of green ochres compliment’s the client’s brief and reflects the colours of landscape