PROJECT | Spearman House – new build        COMPLETED | 2003

SHORTLISTED | Western Australian Architecture Awards | Single Residential 2003

The front facade is a play of solids and voids created through the mixture of solid walls, slender
columns, crisp ‘symonite’ facia panels and cool glass. The result is a distinctive house with
significant street presence, identified by its clean modern lines with minimum fuss yet the
warm and visually enticing design will withstand the test of time


The design by Sam Teoh Architects features a double-storey void which amply
defines the entry leading into the open plan kitchen, dining and living


Within the open living space subtle techniques have been used to define the areas – a drop ceiling highlights
the kitchen while a large fixed clear piece of glazing overlooking the pool helps distinguish the dining area


Wall finishes flow from inside to outside providing continuity and visually enlarging the feel of the house


Colours and material selection have been kept to a limited palette, using natural hues to create warmth


The living areas open into a small courtyard with a lap pool alongside the eastern side of the house and the
low-level windows visually connect the pool to the inside of the house, extending the internal floor area


Sam Teoh Architects use passive solar design principles which allow morning sun to stream into the
house in winter, making the kitchen and dining area fantastic for breakfast


The bathroom features a modern contemporary look with clean-cut lines